Powrót do postów

Bzowy twarożek na ciasteczkowym talerzyku

 

Czas przygotowywania: 20 minut

Liczba porcji: 1 porcja

SKŁADNIKI:

  • 3/4 opakowania Ciasteczek z Czarnym Bzem i Żurawiną VERBENA
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka konfitury z czarnego bzu
  • ¼ małego mango
  • 1 łyżka solonych pistacji bez łupinek
  • listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  • Ciasteczka wrzucamy do rozdrabniacza (pozostawiając sobie 1 sztukę do dekoracji) i miksujemy na piasek, następnie dodajemy roztopione masło i całość blendujemy do połączenia składników. Uzyskaną masą wypełniamy obręcz kulinarną, dociskamy popychaczem i wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.
  • Twaróg rozgniatamy widelcem z konfiturą.
  • Mango kroimy w łódeczki.
  • Pistacje siekamy niebyt drobno.
  • Ciasteczkowy spód wyciągamy z obręczy i ustawiamy na nim formę o mniejszej średnicy (lub w zależności od oczekiwanego efektu wizualnego korzystamy z tej samej). Wypełniamy ją bzowym twarożkiem dociskamy popychaczem, posypujemy pistacjami i zdejmujemy obręcz. Wierzch dekorujemy mango, ciasteczkiem i listkami mięty.
Powrót do postów