Powrót do postów
Bzowy twarożek na ciasteczkowym talerzyku
Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 1 porcja
SKŁADNIKI:
- 3/4 opakowania Ciasteczek z Czarnym Bzem i Żurawiną VERBENA
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 100 g twarogu półtłustego
- 1 łyżka konfitury z czarnego bzu
- ¼ małego mango
- 1 łyżka solonych pistacji bez łupinek
- listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasteczka wrzucamy do rozdrabniacza (pozostawiając sobie 1 sztukę do dekoracji) i miksujemy na piasek, następnie dodajemy roztopione masło i całość blendujemy do połączenia składników. Uzyskaną masą wypełniamy obręcz kulinarną, dociskamy popychaczem i wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.
- Twaróg rozgniatamy widelcem z konfiturą.
- Mango kroimy w łódeczki.
- Pistacje siekamy niebyt drobno.
- Ciasteczkowy spód wyciągamy z obręczy i ustawiamy na nim formę o mniejszej średnicy (lub w zależności od oczekiwanego efektu wizualnego korzystamy z tej samej). Wypełniamy ją bzowym twarożkiem dociskamy popychaczem, posypujemy pistacjami i zdejmujemy obręcz. Wierzch dekorujemy mango, ciasteczkiem i listkami mięty.