Ciasteczkowe placuszki z kolorowym wykończeniem
Czas przygotowywania: 15 minut
Liczba porcji: 5 placuszków
SKŁADNIKI NA PLACKI:
1 opakowanie ciasteczek z czarnym bzem i z żurawiną Verbena
(2 ciasteczka pozostawiamy do dekoracji)
4 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 jajko „L”
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
2-3 łyżki oleju do smażenia
SKŁADNIKI DO WYKOŃCZENIA:
5 łyżeczek serka śmietankowego kanapkowego
1 brzoskwinia
1 kiwi
1 garstka borówek
1 łyżka ciętej żurawiny suszonej
listki mięty oraz kwiaty bratków do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki na placki miksujemy nożami blendera ręcznego, aż uzyskamy masę o jednolitej konsystencji. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem, na małym ogniu, do momentu aż się ładnie zarumienią.
2. Na placuszki wykładamy po jednej łyżeczce serka, dekorujemy je pokruszonymi ciasteczkami, pokrojonymi owocami, suszoną żurawiną oraz listkami mięty i kwiatkami bratków.