Lekki deser z borówkami
Czas przygotowywania: 15 minut
Liczba porcji: 2 porcje
SKŁADNIKI:
3/4 opakowania Ciasteczek z lawendą i z borówkami VERBENA
400 g jogurtu naturalnego gęstego
1 i 1/2 szklanki borówek
listki mięty i bratki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. W wysokim naczyniu blendujemy 1 szklankę borówek. Mus wlewamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż całość zacznie gęstnieć. Następnie wrzucamy kilka ciasteczek, całość ponownie blendujemy, jeszcze chwilkę podgrzewamy (sos powinien być bardzo gęsty), po czym schładzamy.
2. Dno słoików/szklanych naczyń wypełniamy pokruszonymi ciasteczkami, wykładamy jogurt wymieszany z pozostałymi borówkami, a wierzch pokrywamy sosem. Całość możemy udekorować pokruszonym ciasteczkiem, listkami mięty i kwiatami jadalnymi.