Powrót do postów

Lukrowane babeczki z głogowymi kryształkami

 

Czas przygotowywania: 20 min

Liczba porcji: 12-16 dużych sztuk

 

SKŁADNIKI:

  • 1/2 opakowania cukierków ziołowych Verbena Głóg (60g)
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki płatków suszonej żurawiny
  • 3 łyżeczki kakao
  • 5-6 łyżek wody
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki maku niebieskiego

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukierki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując około 1 cm odstępy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół) na około 6-8 min, aż cukierki się rozpuszczą i powstanie jedna cukierkowa tafla. Blachę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Jajka wbijamy do szerokiej miski i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy cukier, mąkę, maślankę, olej, sodę, proszek do pieczenia, kakao i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec łączymy ciasto z bakaliami.
  3. W blasze do muffinów układamy papilotki, a następnie wypełniamy je równymi porcjami ciasta, do około 4/5 wysokości. wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy przez 22 minuty.
  4. Do cukru pudru stopniowo dodajemy wodę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Przestudzone babeczki pokrywamy lukrem, posypujemy makiem i dekorujemy połamanymi kawałki cukierkowej tafli.
Powrót do postów