Powrót do postów
Lukrowane babeczki z głogowymi kryształkami
Czas przygotowywania: 20 min
Liczba porcji: 12-16 dużych sztuk
SKŁADNIKI:
- 1/2 opakowania cukierków ziołowych Verbena Głóg (60g)
- 2 duże jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru kokosowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki płatków suszonej żurawiny
- 3 łyżeczki kakao
- 5-6 łyżek wody
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki maku niebieskiego
PRZYGOTOWANIE:
- Cukierki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując około 1 cm odstępy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół) na około 6-8 min, aż cukierki się rozpuszczą i powstanie jedna cukierkowa tafla. Blachę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
- Jajka wbijamy do szerokiej miski i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy cukier, mąkę, maślankę, olej, sodę, proszek do pieczenia, kakao i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec łączymy ciasto z bakaliami.
- W blasze do muffinów układamy papilotki, a następnie wypełniamy je równymi porcjami ciasta, do około 4/5 wysokości. wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy przez 22 minuty.
- Do cukru pudru stopniowo dodajemy wodę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Przestudzone babeczki pokrywamy lukrem, posypujemy makiem i dekorujemy połamanymi kawałki cukierkowej tafli.