Powrót do postów

Owsiana konstrukcja z borówkami i lawendową nutą

Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 3 porcje

SKŁADNIKI:
1 opakowanie Ciasteczek o smaku lawendy z kawałkami borówek VERBENA
2-3 łyżki płynnego oleju kokosowego
200 g otrębów owsianych lub płatków owsianych błyskawicznych
200 ml mleka roślinnego lub krowiego
1 banan
1/3 szklanki płatków migdałowych
1 garść borówek
listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasteczka (pozostawiając kilka sztuk do dekoracji) wrzucamy do rozdrabniacza i miksujemy na piasek, następnie dodajemy olej kokosowy. Całość blendujemy do połączenia składników. Uzyskaną masę dzielimy na 3 i wypełniamy obręcze kulinarne, dociskamy popychaczem i wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.
2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
3. Otręby/płatki wrzucamy na gorące mleko i gotujemy na małym ogniu przez około 5-6 minut co jakiś czas mieszając. Owsianka będzie bardzo gęsta. Po przestygnięciu dodajemy banana oraz większość płatków migdałowych i chwilkę blendujemy do połączenia składników. Natłuszczone obręcze z ciasteczkowymi spodami wypełniamy owsianką, dociskamy popychaczem i zdejmujemy. Wierzch konstrukcji posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi, dekorujemy borówkami, ciasteczkiem i listkami mięty.

Powrót do postów