Powrót do postów

Pomidorowy krem z cukierkową szałwią

Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 4 porcje

SKŁADNIKI:
4 cukierki ziołowe Verbena Szałwia
8 pomidorów malinowych
1,5 szklanki bulionu warzywnego
2 nieduże czerwone cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz kolorowy
listki szałwii
125 g mini mozzarelli

PRZYGOTOWANIE:
1. Od pomidorów odkrawamy wierzchołki z szypułką, a następnie zalewamy wrzątkiem na około 30-45 sekund (woda musi całkowicie przykrywać pomidory). Następnie pomidory wkładamy do miski z bardzo zimną wodą. Po upływie około 1 minuty, wyciągamy je, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
2. W szerokim garnku z rozgrzaną oliwą szklimy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pocięte na plasterki ząbki czosnku. Następnie dodajemy pomidory, po 3 minutach wlewamy gorący bulion, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Po upływie tego czasu blendujemy całość na gładki krem. Odlewamy pół szklanki zupy do wysokiego naczynia, blendujemy ją z cukierkami, po czym wlewamy z powrotem do garnka, mieszamy i gotujemy całość jeszcze przez 3 minuty pod przykryciem.
3. Zupę podajemy z kulkami mozzarelli, listkami szałwii oraz świeżo mielonym pieprzem.

Powrót do postów