Powrót do postów
Rokitnikowe oblężenie!
Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 4-6 porcji
SKŁADNIKI NA CIASTECZKOWY SPÓD:
- 2 opakowania Ciasteczek Verbenaz Rokitnikiem i Kawałkami Pomarańczy
- 2-3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 50 g daktyli
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g tartych migdałów
- 1 łyżeczka karobu
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 1 pomarańcza
- 3-4 twarde śliwki
- 3 cukierki ziołowe Verbena Rokitnik
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki serka śmietnikowego naturalnego
- listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Śliwki i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy po czym wrzucamy do rozdrabniacza wraz z ciasteczkami (pozostawiając kilka sztuk do dekoracji), olejem, karobem oraz tartymi migdałami. Uzyskaną masą wypełniamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 20 cm i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Pomarańczę filetujemy, a śliwki przekrawamy na pół i kroimy na półplasterki około 1 cm grubości.
- Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wodę, a następnie wrzucamy cukierki. Grzejemy na małym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą, po czym wrzucamy pokrojone śliwki, zwiększamy ogień i podsmażamy 2- 3 minuty, często potrząsając patelnią i obracając śliwki. Śliwki mają być miękkie, ale wciąż jędrne.
- Wyjęty z tortownicy spód pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie wykładamy owoce oraz płatki migdałowe. Całość dekorujemy liskami mięty oraz pozostałymi ciasteczkami.