Powrót do postów

Rokitnikowe oblężenie!

 

Czas przygotowywania: 20 minut

Liczba porcji: 4-6 porcji

SKŁADNIKI NA CIASTECZKOWY SPÓD:

  • 2 opakowania Ciasteczek Verbenaz Rokitnikiem i Kawałkami Pomarańczy
  • 2-3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 50 g daktyli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g tartych migdałów
  • 1 łyżeczka karobu

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 1 pomarańcza
  • 3-4 twarde śliwki
  • 3 cukierki ziołowe Verbena Rokitnik
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki serka śmietnikowego naturalnego
  • listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śliwki i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy po czym wrzucamy do rozdrabniacza wraz z ciasteczkami (pozostawiając kilka sztuk do dekoracji), olejem, karobem oraz tartymi migdałami. Uzyskaną masą wypełniamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 20 cm i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Pomarańczę filetujemy, a śliwki przekrawamy na pół i kroimy na półplasterki około 1 cm grubości.
  3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wodę, a następnie wrzucamy cukierki. Grzejemy na małym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą, po czym wrzucamy pokrojone śliwki, zwiększamy ogień i podsmażamy 2- 3 minuty, często potrząsając patelnią i obracając śliwki. Śliwki mają być miękkie, ale wciąż jędrne.
  4. Wyjęty z tortownicy spód pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie wykładamy owoce oraz płatki migdałowe. Całość dekorujemy liskami mięty oraz pozostałymi ciasteczkami.
Powrót do postów