Powrót do postów

Sałatka pełna „C”

Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 2

SKŁADNIKI:

1/2 opakowania ciasteczek Verbena o smaku rokitnika z kawałkami pomarańczy
1 duża garść mixu sałat
1 pomarańcza sycylijska
2 kiwi
100 g sera białego typu włoskiego
1 łyżka owoców goji

SKŁADNIKI NA DRESSING:

3 ziołowe cukierki Verbena dzika róża
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka wrzątku
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżka soku z cytryny
sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotowujemy dressing. Cukierki mielimy w młynku lub wkładamy do torebki i rozdrabniamy tłuczkiem do mięsa, następnie zalewamy 1 łyżką wrzątku, mieszamy dynamicznie przez kilkanaście sekund łyżeczką (cukierki nie rozpuszczą się całkowicie) i przelewamy do wysokiego naczynia lub młynka. Dodajemy pozostałe składniki dressingu i blendujemy na sos o jednolitej konsystencji.
2. Jagody goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
3. Pomarańczę obieramy, oczyszczamy z białych błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
4. Kiwi obieramy, kroimy na plasterki, które następnie dzielimy na ćwiartki.
5. Ciasteczka siekamy nożem na mniejsze kawałki.
6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie listki sałat, kiwi, pomarańcze, jagody goji, ciasteczka oraz pokruszony ser. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.

Powrót do postów