Sałatka z morelową melisą
Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 2 porcje
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
1 garść mixu roszponki i rukoli
1 morela
4 cukierki ziołowe Verbena MELISA (1 łyżeczka masła, 2 łyżki wody)
1/2 czerwonej cebuli
4 małe śliwki
100 g sera feta
1 łyżka obranych pistacji solonych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżeczka miodu
sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Morele kroimy na półplasterki. Na patelni roztapiamy masło, a następnie dodajemy cukierki oraz wodę. Grzejemy na średnim ogniu, cały czas mieszamy drewnianą łyżką, aż cukierki się rozpuszczą, po czym wrzucamy morele, zwiększamy ogień i podsmażamy kilka minut, często mieszając, aż morele zaczną się rumienić. Zdejmujemy z palnika, przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia, a patelnię od razu myjemy.
2. Czosnek przeciskamy przez prasę, a następnie dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami dressingu.
3. Śliwki kroimy na półksiężyce.
4. Cebulę kroimy w piórka.
5. Pistacje drobno siekamy.
6. Ser kroimy w kostkę.
7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie listki sałaty, morele, śliwki oraz kostki sera. Na koniec całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy pistacjami.