Powrót do postów

Sałatka z piniową pietruszką

Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 2 porcje

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

1 garść roszponki
1-2 korzenie pietruszki
5 cukierków ziołowych Verbena Pinia
1 łyżka masła, sól himalajska
100 g sera z niebieską pleśnią
1 gruszka (sok z cytryny)
2-3 łyżki orzeszków piniowych

SKŁADNIKI NA DRESSING:

4 łyżki oleju z pestek winogron
1 ząbek czosnku
2 cm papryczki chili
1 łyżka soku pomarańczowego
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżeczka syropu z agawy
sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
2. Orzeszki podprażamy na suchej patelni.
3. Pietruszkę kroimy na cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy masło, a następnie dodajemy cukierki. Grzejemy na małym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą, po czym wrzucamy pietruszkę, zwiększamy ogień, lekko solimy i podsmażamy kilka minut, często mieszając, aż pietruszka nabierze złotego koloru. Zdejmujemy z palnika, przekładamy na talerz, a patelnię od razu myjemy.
4. Gruszkę kroimy na półplasterki (możemy wyciąć kształt rogalików na przykład przy pomocy okrągłej wykrawaczki do ciasteczek), po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
5. Ser kroimy w kostkę.
6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na konie polewamy przygotowanym dressingiem.

Powrót do postów