Powrót do postów

Świąteczna sałatka na pieczonym schabie

Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 6-8 sztuk

SKŁADNIKI:

1/2 opakowania Ciasteczek z Czarnym Bzem i z Żurawiną marki Verbena
6-8 plastrów schabu pieczonego
1 słoiczek selera marynowanego
1 por (około 10 cm białej części)
1/3 szklanki ciętej żurawiny
1/3 szklanki migdałów
1 słodko-kwaśne jabłko (sok z cytryny)
2 czubate łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy miodowej
sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy
gałązki rozmarynu do dekoracji
2 mandarynki

PRZYGOTOWANIE:

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy w moździerzu.
Migdały siekamy na niezbyt drobne kawałki.
Żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, odcedzamy i osuszamy.
Selera dokładnie odciskamy z zalewy i kroimy nożem na nieco mniejsze kawałki.
Pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na cieniutkie półplasterki.
Jabłko wraz ze skórką kroimy w cienkie słupki po czym skrapiamy obficie sokiem z cytryny.
W szerokiej misce mieszamy pora, selera, jabłko, migdały, żurawinę, oraz 2/3 ilości pokruszonych ciasteczek z majonezem i musztardą. Całość doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Sałatkę wykładamy na plastry schabu, a na koniec oprószamy pozostałymi ciasteczkami, dekorujemy rozmarynem oraz półplasterkami mandarynki.

Powrót do postów