Powrót do postów

Walentynkowe ciasteczka z witrażykiem

Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 2 blachy ciasteczek

SKŁADNIKI:

1-2 opakowania cukierków nadziewanych VERBENA o smaku dzikiej róży, 60 g
280 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
1 jajko
50 g cukru pudru
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę, jajko, cukier puder, sól i pokrojone na mniejsze kawałki masło wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 60 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość około 4 mm (możemy podsypywać mąką) i wykrawamy z niego ulubione kształty większą foremką. Przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i już na niej wycinamy środek mniejszą foremką (środki również pieczemy). W środek każdego ciasteczka wkładamy po jednym cukierku.
3. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 12-15 min. (w zależności od grubości ciasta). Ostatnie minuty warto je obserwować, gdyż będą się szybko rumienić. Ciasteczka zdejmujemy z blachy po całkowitym wystygnięciu.

Powrót do postów