Mięta – dodaje potrawom specjalny posmak egzotyki. Liście mięty są bardzo dobrym dodatkiem do sałat lub dekoracją ciast. Znakomicie dopełniają mieszane napoje.
Szałwia – ma mocny, wyraźny zapach. Jest gorzkawa i pasuje do potraw tłustych, gdyż pobudza tworzenie żółci. Posiekane liście pasują również do wieprzowiny i kaczki. Dobrze komponuje się także z pomidorami, papryką, fasolą, bakłażanem.
Majeranek – ma w kuchni szerokie zastosowanie. Dodaje smaku ziemniakom, marchwi, kapuście i selerowi. Spróbujcie dodać go do sera czy ryb.
Tymianek – nie może go brakować w żadnym bukiecie ziół (bouget garni), nadzieniu, czy marynacie. Posiekane liście można dodawać do zup, ryb, mięsa i drobiu. Pasuje do grzybów, makaronów, pomidorów, fasoli.
Bazylia – każdej potrawie doda korzennego smaku. Listków nie sieka się ale rozrywa i dodaje do zup, ryb, jajek i dziczyzny.
Liść laurowy – dodaje się na początku gotowania. Nadaje mocny korzenny smak zupom i sosom.
Kolendra – ma wiele funkcji. Garstkę nasiekanych świeżych liści dodaje się do zup, drobiu, warzyw i sałat. Liście i zielona nasiona spróbujcie dodać do curry.
Koper włoski – cechuje wyraźniejszy zapach niż koper ogrodowy, a smak podobny do anyżku. Bardzo dobrze komponuje się z rybami, wypróbujcie też grillowanie ryb nad suchymi gałązkami tego kopru.
Czosnek – ma wyraźniejszy zapach niż cebula. Pasuje do zup, ryb, pieczonej jagnięciny, mięsa i drobiu, ale również do makaronów. Bardzo sprawdza się w marynatach.
Imbir – ma ostry, wyraźny zapach. Używany głównie w potrawach kuchni chińskiej i indyjskiej.
Koper – ma delikatny, ale wyraźny zapach. Posiekany nadaje się do sałat, potraw warzywnych (bardzo smakuje z dużymi cukiniami, pomidorami, burakami i kapustą).
Pietruszka – najwszechstronniejsze zioło w kuchni, o szczególnym wyraźnym zapachu. Łodygi mają bardziej intensywny zapach niż liście, dlatego używa się je do sosów i marynat. Posiekane liście dodaje się do zup, ryb, mięsa i drobiu.
Rozmaryn – bardzo mocne i aromatyczne zioło. Całe gałązki używa się do pieczenia jagnięciny lub wkłada do kurczaka.
Przygotowanie w domu własnego aromatyzowanego oleju lub octu
Można użyć każdego świeżego zioła, ponieważ wszystkie zawierają dużo olejków eterycznych. Olej lub ocet nabierze smaku i zapachu użytych ziół. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Olej czosnkowy
Do sterylnej butelki z mocnym zamknięciem wkładamy 4, drobno posiekane ząbki czosnku. Dodajemy świeże gałązki rozmarynu, tymianku, bazylii i oregano. Zioła przed tym należy połamać, co bardziej uwolni zawarte w nich olejki eteryczne. Można też dodać papryczkę chili. Przygotowane ingrediencje zalewamy olejem. Polecamy olej z oliwek, ale znakomity jest również słonecznikowy. Butelkę dobrze zamykamy i na dwa tygodnie wstawiamy do lodówki. Używać do sałat warzywnych, makaronów, przyprawienia mięsa i ryb.
Ocet ziołowy
Postępujemy podobnie, jak w przypadku oleju. Mocno rozgrzanym octem zalewamy przygotowane zioła. Po wystudzeniu, wlewamy do butelek. Można użyć także kolendry i skórki pomarańczowej. Można też zrobić olej jabłkowy z cytryną i miętą.
Aby sme vám poskytli čo najlepší používateľský zážitok, používame technológie, ako sú súbory cookie, na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o vašom zariadení. Váš súhlas s týmito technológiami nám umožňuje spracúvať informácie na tejto stránke, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné identifikátory. Neposkytnutie alebo odvolanie súhlasu môže mať nepriaznivý vplyv na určité funkcie a vlastnosti.
Funkčné
Always active
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.