Wstecz Trawienie

Trawienie

Krwawnik pospolity

Pomaga w przypadku biegunki i w problemach z trawieniem. W celach leczniczych wykorzystuje się liście i kwiatostan.

Przygotowanie herbaty: dwie łyżeczki herbaciane krwawnika zalewa się dwoma filiżankami (około 600 ml) wrzątku i parzy 5 minut. W użyciu zewnętrznym stosuje się okłady z rozgniecionych roślin.

Inne działania lecznicze: obniża ciśnienie krwi i gorączkę, pobudza krążenie krwi, działa przeciwzapalnie,.

Tatarak zwyczajny

Wspomaga trawienie. W celach leczniczych wykorzystuje się korzenie (kłącza) i ekstrakt olejowy. Stosuje się dwa razy dziennie, 20 kropel przed jedzeniem.

Nalewkę leczniczą  sporządza się z korzeni tataraku. Po dokładnym umyciu szczoteczką, kroi się je na drobno i wkłada do butelki, zalewając alkoholem (ok. 40%) i odstawiając na dwa tygodnie w ciepłe miejsce.

Inne właściwości lecznicze: łagodzi bóle mięśni i stawów, przynosi ulgę w stanach zapalnych oskrzeli.

Rzepik pospolity

Wspomaga czynność wątroby i trawienie, pomaga w alergiach pokarmowych. W celach leczniczych wykorzystuje się całą roślinę. Stosuje się 20 kropli nalewki dwa razy dziennie przed jedzeniem. W użyciu zewnętrznym na rany aplikuje się wyciśnięty sok.

Inne właściwości lecznicze: łagodzi podrażnienia skóry w przypadku egzemy, sok ściąga krwawiące rany.

Szczypiorek (Czosnek szczypiorek)

Czosnek szczypiorek, nazywany w skrócie szczypiorkiem lub szczypiorem – wzmaga apetyt i poprawia trawienie. W celach leczniczych wykorzystuje się liście. Codziennie powinno się konsumować dużą wiązankę liści.

Inne właściwości lecznicze: pomaga w przypadku anemii, zwiększa zawartość żelaza w krwi.

Lawenda wąskolistna

Poprawia trawienie. W celach leczniczych wykorzystuje się kwiaty, szypułki i oleje.

Inne właściwości lecznicze: łagodzi bóle reumatyczne stawów i mięśni, pomaga w przypadku migreny, działa uspokajająco, poprawia nastrój (ma właściwości antydepresyjne).

Bazylia pospolita

Goi stany zapalne śluzówki żołądka, działa przeciwskurczowo. W postaci nalewki leczniczej stosuje się 15 kropli dziennie.

Inne właściwości lecznicze: przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu na infekcje.

Kozieradka pospolita (lekarska)

Poprawia proces trawienia. W celach leczniczych wykorzystuje się liście i nasiona. W stosowaniu wewnętrznym zażywa się 20 kropel nalewki leczniczej dwa razy dziennie. Do użycia zewnętrznego przygotowuje się okład – świeżo rozgniecione nasiona miesza się z niewielką ilością wody i przykłada zależnie od potrzeby.

Inne właściwości lecznicze: przynosi ulgę w bólach artretycznych stawów, utrzymuje dobry poziom cukru we krwi, łagodzi bóle menstruacyjne.

Koper ogrodowy

Pomaga w przypadku mdłości, wspomaga trawienie, przynosi ulgę przy kolce jelitowej. W celach leczniczych wykorzystuje się liście i nasiona.

Przygotowanie odwaru: dwie szczypty nasion kopru zalewa się filiżanką (250 ml) wody i zagotowuje. Gdy woda zmieni kolor, gotuje się jeszcze minutę i następnie przecedza.

Inne właściwości lecznicze: wspomaga wytwarzanie mleka w piersiach matek karmiących, obniża napięcie mięśniowe, wzmacnia paznokcie.

Kolendra siewna

Wspomaga apetyt i trawienie, pomaga w przypadku biegunki. W celach leczniczych wykorzystuje się liście i nasiona.

Przygotowanie odwaru: łyżeczkę herbacianą rozgniecionych nasion wsypuje się

do filiżanki wrzątku i odstawia na pięć minut.

Inne właściwości lecznicze: łagodzi bóle stawów.

Orzech włoski

Liście orzecha poprawiają trawienie. Kopiastą łyżeczkę herbacianą pokrojonych liści zalewa się gorącą wodą i parzy około minuty. Pije się jedną, dwie filiżanki dziennie.

Cykoria podróżnik

W przypadku dolegliwości trawiennych, zgagi i wzdęć kopiastą łyżeczkę herbacianą cykorii zalewa się filiżanką gorącej wody. Pije się jedną filiżankę dziennie.

Wstecz